
L'orxata és a Alboraia com la paella a València. Es pot consumir en infinits llocs del món, però l'autèntica, la tradicional, és la que s'elabora artesanalment, cada matí, en els obradors orxaters d'Alboraia entre zones de cultiu i horta.
Saludable, saborosa, nutritiva, refrescant, única... són molts els adjectius que poden acompanyar a l'orxata, de la qual els seus elaboradors destaquen, a més, que és d'origen vegetal, que no conté ni gluten ni lactosa i que no se li coneixen al·lèrgies. Xufes, aigua i sucre es fonen en un per a crear aquesta meravella de beguda que s'ha convertit gràcies a productors i orxaters en una senya d'identitat no només del municipi d'Alboraia sinó de la Comunitat Valenciana i a tot el món.
La història de l'orxata es remunta a la civilització egípcia, però van ser els àrabs els qui van expandir el cultiu de la xufa (principal ingredient) al Mediterrani. Com sol ocórrer, la llegenda és molt més atractiva i situa l'origen del seu nom en el moment en el qual una jove va donar a provar la beguda al Rei Jaume I, que va preguntar què era: “És llet de xufa”, li va dir la jove al que el rei li va replicar: “Això no és llet, això és or, xata!”

El fet és que Alboraia cultiva xufes des de fa més d'un segle i l'elaboració de l'orxata artesanal s'ha transmés en el municipi com si d'una herència es tractara, de pares a fills.
Hui, els successors, de la mà de l'Ajuntament, s'han unit en el club de producte Alboraia Artesans de l'Orxata, que reuneix empreses i servicis que elaboren i comercialitzen no sols la beguda, sinó experiències vinculades a la seua producció.
La localització a Alboraia és condició irrenunciable per a ser amfitrió d'aquest selecte club que també compta amb ambaixadors, que fan de prescriptors fora del municipi. Que la beguda siga artesanal, que requerisca elaboració diària, i tinga com a matèria primera xufa amb denominació d'origen són uns altres dels requisits.
Per a no perdre'ns detall sobre com es produeix aquesta beguda refrescant, ens endinsarem en les experiències entorn a aquesta delícia líquida. Els mesos recomanats per a visitar els cultius de xufa és de març a maig, moment en què coincideix la plantació de la xufa amb el procés d'assecat de la campanya anterior en les cambres (assecadors).
A partir de mitjans de juny, si visitem els camps, podrem observar com les plantes han germinat i veurem la part superior. De novembre a gener té lloc la fase de la recollida de la xufa, que s'inicia mitjançant una crema controlada de la part aèria de la planta i posteriorment, una recol·lectora va obrint la terra i arreplegant els tubercles de la xufa.
Un espectacle màgic que podràs veure si realitzes la teua visita eixe mes. Després de la recollida progressiva, es fa el procés d'assecat de la xufa en safaretjos industrials.
Però, per descomptat, l’Orxata Experience no és només el procés de plantació i recol·lecció. Al llarg del recorregut, tens la possibilitat de descobrir els mosaics que componen les hortes i els seus cultius tradicionals, alqueries, ermites, típiques barraques valencianes i cases de llauradors. Un altre dels atractius és el Museu de la Xufa i l'Orxata, en el qual aprendràs les nocions bàsiques per a preparar una orxata artesana.
Ara que ja coneixes tot el procés de cultiu de la xufa, et convidem a assaborir una deliciosa i refrescant orxata en alguna de les orxateries d'Alboraia, mentre l'acompanyes d'uns exquisits fartons. T'uneixes a conéixer tot el que hi ha darrere d'esta menja?

