Dia de l´Orxata
El Dia de l’Orxata d’Alboraia és un esdeveniment de gran rellevància turística que organitza l’Ajuntament d’Alboraia amb la col·laboració del Gremi d’Orxaters Artesans d’Alboraia i del Club de Producte Alboraia Artesans de l’Orxata.
Este esdeveniment representa la celebració més emblemàtica de la beguda valenciana més reconeguda internacionalment, posant en valor este producte icònic de la Comunitat Valenciana: l’orxata de xufa. A més, el Dia de l’Orxata reforça la identitat d’Alboraia com a bressol de l’orxata i com a destinació turística gastronòmica, contribuint a preservar la seua tradició orxatera.
Se celebra cada any al mes de juliol, normalment el primer o segon dimecres, i reuneix visitants i gent local per a gaudir de l’orxata artesana i dels tradicionals fartons. També inclou experiències turístiques gratuïtes per a visitants d´àmbit nacional que volen conéixer el procés d’elaboració de l’orxata i el cultiu de la xufa.
L’orxata a Alboraia sap a molt més
Gaudir de l’orxata des del seu origen per a assaborir-ne l’essència i la influència. Esta és la premissa de la celebració del Dia de l’Orxata d’Alboraia: l’experiència es multiplica quan este símbol de la gastronomia valenciana es consumeix en el seu entorn original.
Orxata, fartons i vivències
Les activitats habituals d’esta cita van des de degustacions fins a concursos, passant per rutes guiades i tallers organitzats pel Club de Producte Alboraia Artesans de l’Orxata, que ens submergixen en la producció d’este producte artesà.
L’impacte positiu de dos mons connectats
Sense Alboraia no hi hauria orxata, i sense l’orxata, no existiria la identitat cultural d’Alboraia ni el seu paisatge tal com el coneixem. L’esdeveniment posa en valor l’impacte positiu que la seua producció té en l’entorn i en la societat.
Les tècniques tradicionals de cultiu, l’ús responsable de l’aigua o el fet que l’orxata siga una beguda vegana ens parlen d’un producte respectuós amb el seu entorn natural.
El seu consum durant tot l’any, i especialment en esta jornada al cor del seu origen, fa gala del més pur consum de proximitat.
També se celebra el seu impacte positiu en una societat que no hauria evolucionat tal com la coneixem: la producció de l’orxata dinamitza l’activitat econòmica local, des del treball de la terra, passant per la producció artesana, fins a la seua distribució i consum final.
