El Club de Producte Alboraia Artesans de l'Orxata promociona l'orxata a la cuina amb el xef Lluís Penyafort
El Gremi d'Orxaters Artesans d'Alboraia i Alboraia Turisme continuen el projecte per a posar en valor la qualitat i possibilitats de l'orxata artesana
El Gremi d'Orxaters Artesans d'Alboraia juntament amb Alboraia Turisme continuen duent a terme accions formatives en els Centres de Dinamització del Turisme de València. Este matí s'ha impartit un curs de cuina amb orxata artesana del Club de Producte, una iniciativa formativa destinada a aprofundir en este emblemàtic producte. La Xarxa de Centres de Turisme (CdT) és l'eina de Turisme Comunitat Valenciana que té entre els seus objectius la innovació i promoció de la gastronomia, i de l'hostaleria i el turisme.
L'acció, emmarcada en l'estratègia de posicionament del Club de Producte Alboraia Artesans de l'Orxata, posa en valor la qualitat de l'orxata artesana i la promociona com un producte versàtil que pot formar part del receptari de qualsevol cuina, en plats dolços i també salats, més enllà del conegut ús com a berenar o postres. Lluís Penyafort, divulgador, cuiner i assessor gastronòmic, és el formador encarregat d'impartir el curs.
L’activitat ha estat dirigida principalment al personal de sala en actiu i fixos discontinus del sector turístic. L’objectiu principal és fomentar la venda de l’orxata artesana d'Alboraia en els restaurants, explorant per a això les seues possibilitats a través de maridatges creatius que puguen potenciar el seu valor gastronòmic.
El programa formatiu fa un complet recorregut per l’univers de l’orxata. Els continguts incloïen des dels processos bàsics de la seua elaboració, fins a una anàlisi detallada de les seues característiques nutricionals i organolèptiques, complementats amb un tast pràctic.
Així mateix, els assistents han pogut conéixer l’origen i la tradició d’este conreu, aprofundint en les estacions del conreu de la xufa, un producte arrelat a la identitat local. També ha servit per a presentar la labor del Gremi d’Orxaters i del Club de Producte. La part més innovadora del taller s'ha centrat en l’exploració de receptes i maridatges creatius, obrint una porta a noves formes de gaudir i comercialitzar esta beguda mil·lenària en el context de la restauració moderna. Alguns dels plats que s'han realitzat han sigut una Ensalada d'orxata i fartons, Arròs de bolets amb orxata i Cebiche de llobarro amb llet de tigre d'orxata.