menu
menu

Ruta 5: Del Poble a l´Horta

Història, arquitectura i natura

En este itinerari podràs passejar pels carrers més històrics del municipi i sortir del nucli urbà per a trobar-te amb el seu entorn natural, l'horta.

El recorregut va acompanyat de panells amb informació complementària d'aquells elements més significatius d'aquesta ruta.

Fitxa tècnica:
  • Distància: 4 km
  • Duració: 1 hora i mitja
  • Dificultat: Baixa
Es poden recórrer:
  • A peu
  • En bici
La ruta pas a pas

Punts d'interès a la ruta

1. El Pont del Moro

A principis dels 90, el pont va ser desmuntat i traslladat, al Passeig d'Aragó, a causa del cobriment de la séquia de Vera.

Turismo Alboraya

 

2. La sénia

La sénia té el seu origen a Pèrsia. Els egipcis ja la utilitzaven fa uns 2500 anys. Els àrabs la denominaven 'saniya', que significa 'pou on una roda trau aigua per a regar'.

Turismo Alboraya

 

3. Les escoles

Les escoles daten de l'any 1923. Es van construir en el que llavors eren els afores de la població (Carrer de les Fonts, actual Carrer Colón, i al Carrer de l'Ensenyança, actual Carrer Cervantes). Hui dia les escoles es troben en ple centre degut a l'expansió urbanística del segle XX.

Turismo Alboraya

 

4. Església parroquial

Situat en el cor mateix del Centre Històric d'Alboraia s'alça majestuós el temple parroquial del municipi consagrat a l'advocació de la Verge de l'Asunción, tal com sempre acostumava a fer el Rei Jaume I quan reconqueria territoris ocupats pels moriscos a València.

Turismo Alboraya

 

5. Casa comte de Zanoguera

El 2 de març de 1910, Mariana Rovira ven aquesta casa, que data del segle XVII, a Vicenta Vicent Climent, per això es coneguda pels veïns com la casa de "Vicenteta la de Garra", qui a la seua mort en 1967 la va llegar a l'Església Parroquial d'Alboraia.

Turismo Alboraya

 

6. Ermita Sant Cristòfol

Conta la llegenda que la imatge de Sant Cristòfol va arribar l'any 683 a Alboraia en un vaixell fenici. Des de llavors va ser venerada fins a la invasió musulmana, quan va tindre de ser ocultada en un pou, i no va ser redescoberta fins a 1442, quan va ser trobada en la Masia del Mogo i traslladada a l'església parroquial, on es troba en l'actualitat.

Turismo Alboraya

Subscriu-te al nostre butlletí